Kender du følelsen af, at frygt og angst i disse dage konstant sniger sig ind i dine tanker? At beroligende ord som “Det går nok” eller “Bare rolig…” ikke får dig til at bekymre dig mindre? Måske oplever du, at frygten laver overskrifter inde i dit hoved? Tanker, som du nærmest bliver besat af..?

Jeg vil her dele min erfaring og viden om, hvordan vi bedst håndterer disse angsttanker. Du får ligeledes mine bedste råd på området med på vejen. Så kan du selv vælge om det er noget du kan bruge.

Allerførst vil jeg starte med at anbefale følgende: 

 • Undgå overdreven brug af mediedækning

Beslut dig evt. for, at du kun tjekker nyhederne 2 gange om dagen. Der kommer hele tiden nye “Breaking News” overskrifter, og det er langt fra de fleste der er særlig betryggende. Du kan sagtens holde dig opdateret ved at begrænse dit nyhedsforbrug lidt. Et andet tip kan være, at vælge din nyhedsplatform med omhu. Personligt tjekker jeg kun nyhederne på DR1 og TV2. 

 • Tag god hånd om din krop, ved at gøre alle de ting, som beroliger dig. Dybe vejrtrækninger, meditation, udstrækning, søvn, kropsbevægelse, mandalategninger, kabaler med rigtige kort osv. Tilføj extra tid til at stresse af i løbet af dagen. Brug ikke tiden til at gennemgå internettet som en besat.

 • Husk forbindelse til andre mennesker: skriv sms’er, mails, ring eller brug internettet på anden vis.

Sådan støtter du dine børn

 • Forsikrer dem, at de er i sikkerhed og at de kan føle sig trygge. Fortæl dem, at de samtidig gerne må snakke med dig, hvis de bekymrer sig.

 • Del dine egne mestringsstrategier /angsthåndtering med dem, så du lærer dem, hvordan angsten kan håndteres.

 • Begræns deres adgang til nyhederne.

 • Tænk over, hvordan du taler med andre i børnenes påhør. Dette hvad end det er i telefonen eller ansigt til ansigt.

 • Skab en struktur og daglig rutine, mens Jeres midlertidige nye hverdag står på.

Til dig, der i en situation som denne vi står overfor, let mærker en påvirkning i dit nervesystem, skal du vide, at det er en form for stresstilstand, som godt kan påvirke dig. Tillad derfor dig selv at tage den lidt med ro. Hold en extra pause. Træk vejret lidt dybere. Lav en liste med selvomsorgs-aktiviteter – og lav dem – jævnligt! Hvis du føler dig for overvældet, så bed om hjælp. Du er langt fra den eneste der har det på den måde. 

 

Til dig som befinder dig i karantæne eller midlertidig isolation er der følgende råd:

 

 • Hold kontakten med dine kære via de sociale medier, sms’er og telefonopkald.

 • Skab en daglig rutine ser omfatter selvomsorg

 • Læs bøger, se film, træn derhjemme, brug tid på hobbies du ikke har haft tid til længe

 • Afprøv nye afslapningsmetoder og strategier til at håndtere angst

 • Gør din mentale sundhed til 1. prioritet.

 

Jeg mener, det er vigtigt at snakke om angst, ligesom det i tider som disse, er enormt vigtigt også at fokusere på vores mentale sundhed. Der er mange mennesker der kæmper med angst og usikkerhed lige nu. Det vigtigste er derfor at sprede extra ro og kærlighed ud til andre – men i særdeleshed også til os selv. 

 

HVORDAN HÅNDTERER DU DIN ANGST I FORBINDELSE MED CORONA UDBRUDDET?? DEL GERNE – DET KAN HJÆLPE ANDRE