Nytårs fortsæt behøver ikke være ekstreme eller overambitiøse.

Du behøver ikke at sværge til et 50 kilos vægttab eller til at tage i fitness centeret hver evige eneste dag i 2019.

Du behøver ikke love dig selv, at du endelig vil starte den virksomhed, du har udskudt de seneste 5 år eller at du i det NYE år, vil lave alle måltider fra bunden og kun bestående af økologiske råvarer.

Nej… mindre kan gøre det!

Blot at ændre på nogle af de mindre vaner såsom at skære ned på kaffen, planlægge at tage på weekend tur en gang hver anden måned eller at grine noget mere i hverdagen, kan være store forandringer i sig selv.

Hvis du den seneste tid har oplevet en stresset hverdag, er der adskillige ting du kan gøre for starte en mere stress-fri livsstil.

Her er 10 ideer til Nytårs fortsæt, som vil hjælpe dig til bedre søvn, at opleve mere indre ro samt at leve et sundere liv. Dét vil du da ikke gå glip af, vel? 🙂

1. Bliv mere organiseret

Føler du dig stresset når du ikke ved, hvad det næste punkt på din dagsorden er?

Et ‘rodet’ liv kan føre til ‘rod’ i sindet.

Der er en forbindelse mellem mangel på organisering og depression og angst.

Oprydning og ordenssans kan være en super måde hvorpå man kan føle sig i kontrol af sit eget liv. En dagsorden eller ”to do liste” er derfor, for mange, et godt redskab til at nå nogle dagsmål.

Hvis du ikke ved hvor du skal starte kan du begynde med mindre projekter såsom oprydning i din tegnebog, din håndtaske eller din rygsæk. Derfra kan du kaste dig over større ting såsom dit klædeskab, køkkenskab, kælderrum osv osv.

Du kan endda tage din nye ordenssans og bruge den til at indføre planlægning. Hertil kan du evt anskaffe dig en planlægnings app, en særlig kalender m.m.

Til trods for en en masse smart teknologi, skal vi ikke underkende, at der er noget særligt over en gammeldags og håndskrevet oversigt med datoer og tidspunkter – kims ikke af en traditionel en Mayland kalender ?


2. Prøv en (sjov) ny måde at dyrke motion

Det er en selvfølge, at mere motion ikke just er en ny ide, når det kommer til Nytårs fortsæt.

I 2019 kan du dog af-stresse ved at prøve noget fuldstændig nyt.

Motion behøver ikke at være kedeligt – og du kommer rent faktisk afsted, hvis

du vælger en aktivitet der kan opretholde din interesse. Du behøver ikke kaste dig ud i ekstremer!

Hvis du er træt af at løbe eller af at tage til det sædvanlige holdtræning i fitness centeret, så søg lidt på nettet eller spørg dine venner og bekendte, om de kender nogle sjove muligheder i dit lokalområde

Hvem ved, måske er der nogle, der har gode ideer til anderledes holdtræning såsom poledance, salsadans eller yogahold.

3. Lær magten ved af sige Nej

Mange mennesker har det dårligt over at sige “Nej”. Hvad end det så er på jobbet, til forældremødet i skolen eller til forberedelserne til familiesammenkomsten.

Dét at man altid påtager sig opgaver og ansvar kan efterlade dig udmattet og vildt stresset.

I begyndelsen kan det være svært at sige nej. En god start kan være, at gøre det kort – ingen undskyldninger eller forklaringer. Blot vær ærlig og direkte omkring grunden til, at du ikke kan påtage dig det pågældende ansvar. I starten er det svært at sige nej, men øvelse gør virkelig en mester!

4. Grin mere

Latter er en virkelig kraftfuld og god medicin.

Studier har vist, at børn griner helt op til 400 gange om dagen!!

Kan du gætte, hvordan det står til med voksne? …. tja, de griner omkring 15 gange om dagen.. 15! -Lidt skræmmende og skuffende, ikke?!

Eksperter siger, at latter har et hav af fordele, og herunder kommer stress forløsning og nedsættelse af angst. Latter kan endda hjælpe med at styrke din core og forbedre dit hjertes sundhed.

Du kan tilføje mere latter til din dag ved at være mere sammen med familie og venner. Nogle mennesker nyder også at se en komedie eller en sjov film.

5. Forårsrengøring!

Forårsrengøring er pr. definition noget de fleste mennesker gør om foråret. Hvorom andet er, kan vintermånederne være et godt tidspunkt at få ryddet ud i rodet.

Lyt til noget god musik på en kold eller grå vinterdag, og gå ombord i en stor bunke af bøger eller udslidt sommertøj, som du har haft til hensigt at køre i genbrugen.

Som bonus er du fuldstændig fri og klar til udendørs aktiviteter, når de lunere forårstemperaturer nærmer sig.

Progressiv muskelafslapning er en nem og effektiv teknik som har vist sig at være effektiv til at reducere stress, nedsætte hjerterytmen samt angst. Det er også en metode der er effektiv til at mindske hovedpine og lette fordøjelsesproblemer.

6. Praktiser metoden “Progressive Muscle relaxation”

For at gøre det, skal du helt enkelt flexe en muskelgruppe af gangen. Mange mennesker finder det lettest at ligge fladt på ryggen og så starte enten fra hovedet og nedefter eller fra fødderne og opefter.

Koncentrer dig om at flexe hver muskelgruppe nogle sekunder af gangen for derefter langsomt at afspænde dem.

Du kan klikke her for at se en guidet video i metoden.

7. Planlæg en mini-ferie.

De fleste mennesker tager afsted på sommerferie. Hvorfor ikke prøve noget nyt og anderledes i år og tage væk på en lille nytårs-weekend. Nøglen er at holde det på et overskueligt og sjovt plan.

Studier har vist, at afstressende ferier får mennesker til at føle sig mere energiske og afslappede, når de vender tilbage til jobbet.

Hvis dit budget er stramt eller du foretrækker at spare sammen til en stor og dyr sommerferie, kan du nøjes med en almindelig weekend-tur eller hvad med en tur under åben himmel?

8. Skær ned på koffein

Drik evt. et glas vand eller en kop te i stedet, og skær på denne måde ned for koffeinforbruget.

Koffein kan være en super måde at samle nye kræfter til dagen på, men det er vigtigt at holde indtaget af koffein på et moderat niveau. Idet det er en stimulans, kan for meget koffein gøre dig nervøs og stresset.

9. Forbered måltider til den kommende uge

Efter en lang dag på jobbet eller dag derhjemme med huslige gøremål, tager du så ofte dig selv i at køre forbi det lokale pizzaria eller kineser-grill? Eller hvad med en tur til Bagel shoppen?

Det kan også være du i sidste øjeblik står derhjemme foran køleskabet og beslutter dig for at kaste et utilfredsstillende eller usundt måltid sammen.

At planlægge dine måltider på forhånd kan hjælpe dig med at holde et sundere madindtag, bespare penge samt føle dig mindre stresset i løbet af ugen.

Mange mennesker planlægger deres måltider på en lørdag eller søndag, når der er tid til at klemme en tur til supermarkedet ind i planen.

Forbered så meget som muligt forud for ugen og opbevar derefter de resterende ingredienser eller portioner i køleskabet eller fryseren.

Læs evt. mere om food prep her eller lav en google eller youtube søgning. Der er masser af inspiration at hente!

10. Prøv en tyngdedyne

Her er det sidste tip, som du med sikkerhed vil tilføje listen over Nytårsfortsæt 🙂

Rigtig mange mennesker lider af søvnløshed. Hvad end der er tale om en enkeltstående søvnløs nat eller et kronisk problem, er der knyttet et utal af sundhedsproblemer – herunder overvægt, diabetes og stress.

Hvis du ikke får nok søvn eller hvis din søvnkvalitet er dårlig, kan en tyngdedyne måske være din måde at få flere nætter med afslappende og restituerende nattesøvn.

Undersøgelser har vist, at brug af en tyngdedyne har flere fordele. Herunder nedsættelse af angst, mindre stress og længerevarende søvnrytmer.

Med en vægt svarende til 10 procent af brugerens kropsvægt, kan en tyngdedyne genkalde følelsen af et varmt, blidt og dejligt kram.

Se, dét er da et Nytårsfortsæt, der er nemt at holde! 😀

Nytårs fortsæt eller ej – så ønsker jeg, at du må få et fredfyldt og forrygende år 2019 <3

Kærligst, Pia 🙂