Har du stress og føler du, det til tider kan være svært og frustrerende, at forklare, hvad det egentlig handler om? ?

Ikke kun til kollegaer, venner og bekendte – måske er det også til din partner?

Stress er jo ikke synligt for andre, hvilket gør, at det kan være svært for andre at forholde sig til. Hvis bare der var tale om en brækket arm, så var der noget konkret og synligt.

Det kan derfor være svært – ja nærmest umuligt, at forstå hvad stress er, når man ikke selv har prøvet det på egen krop.

Så hvis du har stress og har en pårørende, der har svært ved at sætte sig i dit sted, så bed ham/hende om at læse med her.

Som pårørende kan du nemlig med fordel overveje, hvordan du ville have det, hvis du gennem en længere periode oplevede følgende:

At du sover rigtig dårligt om natten og føler dig helt igennem udmattet og slap. (Hvis du har børn, så prøv at huske tilbage til da de var helt små).

Dertil kommer, at du glemmer ting.

-Du glemmer hvad du lige tænkte på, du glemmer navne samtidig med du taber tråden i samtaler og ikke er i stand til at koncentrere dig om at læse 3 linier i en bog, uden du må læse linjerne om igen. Måske glemmer du, hvor du er på vej hen eller hvilken vej du skal køre, for at hente dine børn i skolen.

Derud over kan du forestille dig en indre uro i kroppen, der lige meget hvad du foretager dig, ikke er til at dæmpe.

Dertil kommer, at du har flere fysiske symptomer som f.eks. hovedpine, svimmelhed, svedeture, trykken i ørerne eller smerter/trykken for brystet eller lign.

Hvis du er partner til en med stress, så er den største hjælp accept.

Accepter, at din partner har brug for fred og ro og må hvile sig, alt det han eller hun vil.

Stress er en overbelastning af hjernen og kroppen, som medfører en “nedlukning”. Derfor er hvile og restitution meget vigtigt.

Man kan ikke skynde sig med at blive rask og fri for stress. Så hvis du tænker, at den stressramte da bare må tage sig sammen, så undlad at sige det højt❤️

Helingsprocessen er tidskrævende og tålmodighedskrøvende – også for den stressramte. Så jo mere du som pårørende presser på, jo værre.

Dernæst er det godt at vide, at en stressramt opfører sig anderledes end normalt.

Mange stressramte har svært ved at overskue helt almindelige dagligdagsting, såsom indkøb, madlavning, tøjvask og hente børn.

Det at være social kan også være enormt udmattende og er noget en stressramt typisk vil trække sig fra. Du kan derfor ikke forvente, at Jeres liv er, som det plejer at være. Forsøg derfor at hjælpe og tage over så meget du kan, og generelt give plads.

Når det er sagt, er det også utroligt vigtigt, at du passer godt på dig selv. Sørg for at få et pusterum, hvor også DU kan lade op. Ligeledes er det en god ide at mærke efter hvordan børn i familien trives, da de også kan mærke de forandrede stemninger i hjemmet.

Overvej om I kan få noget mere hjælp i hverdagen, så denne hænger bedre sammen. Kan I få rengøringshjælp, pasning af børnene, handle ind via nettet eller lign.?

Det er en god ide at vente med større projekter i hjemmet, haven o.lign.

Helt generelt: skru ned for forventninger og ambitioner i en periode.

Støt din partner i at få reduceret stressen, og når denne process er godt i gang, og din partner er på vej ud af stressen, kan der tages fat på at arbejde med årsagerne til stress.

Slutteligt skal du som pårørende vide, at det er helt normalt, at have det svært ved at rumme og forholde sig til en partner med stress.

Stress sætter ofte parforholdet på en prøve, men også dette er helt normalt.

Mange hilsner,

Pia