Det er december og julen nærmer sig med hastige skridt!

Juleferie. Gaver der skal gives og modtages. Lækker mad og drikke for ej at forglemme julegodterne. Nærvær med familie, venner og dem du har kær.

Det er hjerternes fest og den hyggeligste tid på året. What’s not to like!?

JO, DET SKAL JEG SIGE DIG:

Julen er for mange en kilde til stress. Faktisk er der amerikanske studier der viser, at den bogstaveligt talt kan give dig et hjertetilfælde. Studiet viser, at
antallet af hjertetilfælde stiger omkring juletid og Nytår (The Merry Christmas Coronary” og “Happy New Year Heart Attack” fænomen.)

Dog skal det siges, at stress ikke er den udløsende faktor her, men tendensen til at udskyde eksempelvis at gå til lægen, da man liiiiige kan vente til efter jul, hvor der igen er mere luft i kalenderen.

Ud over stigende antal hjertetilfælde, er der for nogen også andre indlysende faktorer der spiller ind på den manglende juleglæde.

Mange mennesker har mistet deres familie eller venner. Mange mennesker har ikke kontakt til deres familie eller venner. Der er også dem, der har været udsat for noget traumatiserende i løbet af denne festlige årstid. Noget, som så bliver aktiveret på ny, af den del af hjernen, som hedder hippocampus.

Hippocampus er det center i hjernen, som lagrer tilegnet viden samt sanseindtryk i en samlet erindring i langtidshukommelsen. Og hvis der er noget, der er meget af i julen, så er det sanseindtryk.

Sanseindtryk glider ofte gennem vores system, uden vi regner det som noget særligt, -eller trættende. Og det skal da også nævnes, at der er nogen mere end andre, som bliver utrolig udmattede af alle disse sanseindtryk.

Når man så tilføjer, at julen befinder sig på den tid af året, hvor dagene er kortest og vejret mest gråt, så er der ikke noget at sige til, at humøret kan dale og stressniveauet stige.

Studier om lysniveau på arbejdspladser (The inpact of light and colour on psychological mood) har vist, at de ansattes humør og generelle velbefindende afhang af den rette disponering af dagslys, men også af den generelle belysning samt farver.

Dvs at hvis arbejdspladsen var for mørk eller for oplyst, så havde det indflydelse på den ansattes humør. Men ligeledes havde behagelige og skrigende farver på væggene også en betydning.

Herved må vi kunne konkludere, at tilstrækkeligt med regulære lyskilder og behagelige farver, har en god indvirkning på hjernen, hvor i mod mørke og pangfarver, kan have en negativ indvirkning.

Og hvor vil jeg så hen med det?

Jo, det er jo netop sidstnævnte kombination, vi møder mange steder i denne tid. Vinterens mørke kombineret med julelys i alverdens skrigfarver.

Hertil kan vi så toppe kagen med julemusik. Selvfølgelig er lyden af de traditionsrige toner for mange genkendelsens glæde, men det kan for andre også være irriterende og ubehageligt, at høre de samme sange igen og igen og igen.

Julen kan for nogens hjerner være helt vildt hårdt.

For mange mennesker er tanken om julen hyggelig og længe ventet. Men julehyggen og alle forberedelserne popper som regel ikke bare ud af det blå.

Der er nogen, der må gøre det hårde arbejde. Og prisen for dette arbejde kan være risikoen for stress.

For ud over at “pakke julen ud”, så er der jo stadig hverdagens gøremål. Dette lige fra hushold, indkøb, sammenkomster i skoler og institutioner osv. For slet ikke at nævne alle de ting på jobbet, som skal gøres klar inden den længe ventede juleferie.

Så ærligt talt: Det traditionelle billede af den glade juletid kan være lidt for
optimistisk. For det er langt fra alle der kan leve op til julens portrætter af en hyggelig, glædelig, smagfuld jul i et smukt dekoreret hjem der emmer af
julefred, duftsymfonier af hjemmebag og afslapning med sine kære.

Så til trods for de høje forventninger til julen, er livet og virkeligheden desværre komplekst og rodet, og der er derfor ingen garanti for en perfekt julemåned.

Alligevel har mennesker år efter år en evne til på optimistisk vis, at undervurdere hvor meget tid og hvor mange kræfter den ‘perfekte’, hyggelige, sjove og afslappende jul kræver, trods tidligere erfaringer… og i stedet ender de med en rodet, kaotisk og stressfyldt julemåned.

Forventninger (og vejen til at udløse dem), kan forårsage stress. Og det er på det personlige plan.

Dertil kommer de sociale medier, hvor vi kan se, hvordan alle andre hygger sig og har en perfekt jul med julebag og adventsgaver.

Så ud over at gøre en extra arbejdsindsats for at få julen til at ske, så kan det også medføre et extra pres, at følge med på de sociale medier. Her kan man trods alt se, hvor let og dejligt alle andre har det.

Sidst men ikke mindst, må det nævnes, at julen er en tid for familierne, hvis du altså stadig har en.

Problemet er bare, når ens familie er med til at få stressniveauet op. Dette kan være af personlige eller kulturelle grunde der kan medføre sammenstød. Det kan også bare være den generelle forståelse for hinandens forskelligheder, livssyn og måder at leve på, der kan udløse en anspændt stemning eller føre til spydige stikpiller hen over julebordet.

Opfattelsen af hvordan tingene skal være, kan medføre følelsen af tab af kontrol, hvilket er endnu en stor stressfaktor.

Med alt ovennævnte in mente er der ikke noget at sige til, at julen kan være en stressfuld tid. Og det kommer ikke som en overraskelse, at mange mennesker tyer til stressreducerende adfærd så som mad og alkoholiske drikke.

Fedtholdige madvarer reducerer stressfølelsen – i hvert fald på den korte bane! Det samme med alkohol. Men i begge tilfælde er det som at tisse i bukserne.

For når du er stresset, ophober du nemmere fedt i kroppens depoter.

Hvad alkohol angår, så kan du let gå fra at være hyggeligt selskab til det modsatte, for derefter at være efterladt med fysiske som psykiske tømmermænd, følelsen af ulykkelighed for slet ikke at nævne den sundhedsmæssige faktor.

Dette er ikke for at sige, at julen udelukkende er stressfuld og hård. For den kan være fuldstændig fantastisk og lykkesaglig, og opfylde alle vores forventninger og mere til❤️

Men det er vigtigt at være bevidst om, at det pr. automatik ikke er sådan for alle, -og at det er ok.

Skru lidt ned for forventningerne til dig selv, og undgå derved en stresset julemåned.

Kærligst,

Pia