Måske går du rundt med følelsen af, at du er den eneste, der har problemer med overtænkning. Det er langtfra tilfældet.

 

Måske har du også fået gode råd med på vejen af venner og bekendte såsom ” Du skal bare leve i nuet” eller “Lad det nu ligge – tænk på noget andet”.

Rådene er velmente, -det er bare ikke min erfaring, at det får min overtænkning til at stoppe – tvært i mod!

For nogle mennesker er det helt naturligt, at leve i nuet og tage en dag af gangen. Og for de mennesker er ovenstående et glimrende råd. For alle os andre – overtænkere – er det ikke så lige til, at benytte os af en tænd/sluk knap, hvorefter alle tankerne vil forsvinde. -Det ville være en fantastisk knap! Enig. Men personligt er jeg ikke i besiddelse af sådan én, jeg ved ikke med dig?? 😉

Når jeg får rådet: “Du skal bare være nærværende og leve i nuet”, kan jeg i stedet begyndet at tænke: “Hmm.. Lever jeg i nuet? Gør jeg det her rigtigt? Er jeg god nok”.

På samme tid kan jeg tænke over, hvordan jeg opfører mig lige her i nuet, og ikke nok med det, kan jeg være helt bevidst om, hvordan jeg ser mig selv, men samtidig begynde at overveje, hvordan andre ser på mig. …..Pyyyh! Blir du også lidt rundtosset?!

Så derfor er det nemmere sagt end gjort, at “Du skal bare leve i nuet”

Her giver jeg dig 5 enkle råd, som du kan bruge til at stoppe overtænkningen:

De to første råd er med fokus på det kropslige, mens de tre sidste er med fokus på sindet:

 

  1. Træk vejret dybt

Helt fundamentalt er din vejrtræning noget du har på dig 24/7. Derfor: BRUG DEN!

Ligeså snart du opdager, hvor meget du kan bruge dit åndedræt som et redskab og på alle mulige forskellige tidspunkter, jo før kan du begynde at være i nuet. Så når du føler dig stresset eller tankerne ruller der ud af – så bliv opmærksom på din vejrtrækning.

 

2. Motion

Hvis du overtænker så meget, at det bliver skyld i du får stress, så er daglig motion et virkelig godt redskab. Motion hjælper din krop til at trække vejret meget dybere ned i maven. Samtidig bliver du forpustet og sætter hjertet i gang, hvilket gør, du mærker din krop. Det er det vi gerne vil opnå! At få fokus flyttet fra tankerne i hovedet og ned i kroppen.

 

 

 

3. Dine tanker består af flere personligheder

Så snart du begynder at stille spørgsmål til sig selv, er det okay at erfare, at du er én identitet, der består af flere små personligheder eller “dele”. Det er derfor effektivt, at starte en samtale med dine indre personligheder. Lad mig komme med et eksempel:

Forestil dig, at du skal på en date i aften. Du bliver virkelig nervøs lige nu, hvilket medfører, du begynder at overveje, hvorvidt din date vil synes om dig eller ej. Om du er god nok.. Gad vide hvad vedkommende vil synes om din påklædning..  Osv..

-Liger her, kan du begynde at identificere, at der er en usikker del eller version af dig.

På samme tid indser du, at det er 4. gang du skal på date med denne person. I har hygget Jer og grinet sammen næsten størstedelen af tiden. Du opdager, at du faktisk er en person, der er nem at være sammen med og som er god til at grine og have det sjovt, når du skal på date med netop præcis denne person.

-Lige her, kan du begynde at identificere, at der er en afslappet del eller version af dig.

Så i stedet for at undertrykke den usikre del af dig, for efterfølgende at tvinge den afslappede del af dig frem i lyset, så anerkend i stedet den usikre del. Den usikre del er nemlig en side af dig, med nogle behov, der har brug for at blive lyttet til. Den usikre del er ligeså virkelig som den afslappede del, og så længe de går side om side, så kan der sagtens være plads til dem begge.

Formålet med denne øvelse er, at du stopper med at spørge dig selv, hvorfor disse usikre tanker altid dukker op. Dermed er det nemmere at acceptere, at det muligvis er en fundamental følelse, som du altid vil have med dig. Jo før du kan acceptere det, kan følelsen af usikkerhed stoppe med at tage overhånd og din indre usikre stemme blive mindre og mindre.

 

4. Et “trick” til at meditere

Hvor end du befinder dig, kan du rent faktisk stoppe dine tanker, ved hjælp af et simpelt trick:

Stop op, stå stille, læg dig ned eller sid stille og start med at blive opmærksom på på lydene omkring dig. Måske går du i et storcenter, sidder på en cafe, ligger derhjemme i din stue eller lign. Når du begynder at lytte til lydene, behøver du ikke gå i gang med at identificere dem. I storcenteret kan du muligvis høre en summen af folk der taler, det kan være fodtrin eller en lyd fra en maskine. Derhjemme kan det være lyde der kommer udefra såsom regn der falder, en tørretumler der kører osv. Så uden at identificere lydende, lytter du blot til dem, som om det var musik. Når du hører musik, hører du det også som en helhed,og ikke af flere forskellige sammensatte lyde. Du lytter bare, og lukker musikken ind. Det samme gør du med larmen omkring dig. Vær samtidig opmærksom på din vejrtrækning. På denne måde får du stoppet dine tanker fra at løbe derud.

Hvis du så er ligesom mig, så kan du begynde at spørge dig selv om hvorvidt du nu gør dette rigtigt. Altså om du mediterer forkert.Her skal du gøre det nøjagtig samme, som du gjorde, da du stoppede op og lyttede til lydene. Lad være med at dømme tankerne, lad dem blot komme og vend så tilbage til lydene omkring dig og din vejrtrækning.

 

5. Nyd kampem omkring overtænkning

Du kan ligeså godt begynde at nyde kampen med overtænkning, for det at overtænke er en del af dig. Så snart du kan affinde dig hermed, bliver det hele lidt nemmere.

Jeg er personligt en type, der tænker meget, analyserer meget og leder efter en større mening i alle de ting der foregår omkring mig. Det er muligt du gør det samme 🙂

Jeg ser min overtænkning som en styrke, og måske du kan begynde at gøre det samme. Det at overtænke hjælper bl.a. mig med at være godt forberedt, lige meget hvad jeg skal foretage mig. Det at være eftertænksom er med til at gøre mig til den jeg er.

 

Hvis du kan tage ovennævnte 5 råd til dig, og implementere dem i dit liv, er jeg overbevist om, at du vil begynde at leve en meget mere tilfredsstillende tilværelse, hvor du er knap så frustreret og stiller spørgsmålstegn ved dig selv.

Forhåbentligt vil du begynde at leve et meget mere tilfredsstillende liv 🙂

 

Hav en skøn weekend.

 

Kærligst, Pia

 

Hvis ikke du læste mit første indlæg om overtænkning, kan du finde det her